Hopp til hovedinnhold

Gjennom tekst, foto og utvalgte gjenstander forteller utstillingen Politi i krig og fred om det moderne norske politiets historie fra mellomkrigstiden og frem til den kalde krigen.

Idéen til utstillingen kom etter at pensjonert polititjenestemann Knut Nysæter tilgjengelig-gjorde sin samling av politiuniformer og effekter for Stiftelsen Lenken i Espeland fangeleir.

Åpningen av utstillingen faller sammen med 80-årsmarkeringen av Operation Polarkreis (1943), som kom med massearrestasjoner av norske politifolk. Operasjonen var en reaksjon på etatens motstand mot nazifisering.

Samtidig er det 80 år siden Espeland fangeleir ble tatt i bruk. I dag er leiren eneste helhetlige bevarte krigsfangeleir av mer enn 600 leirer bygget i Norge under andre verdenskrig. Krigens erfaringer fundamenterte reetableringen av den norske politietaten etter 1945. Politifolkene arrestert i 1943 ble samlet i Espeland fangeleir før de ble videresendt til Grini, før videretransport til Tyskland.

Utstillingen presenterer en del av de forutsetninger og utfordringer som politiet har stått ovenfor i takt med utviklingen av det liberaldemokratiske Norge. Utstillingen retter særlig oppmerksomheten mot politiet på Vestlandet, men vil like fullt være av interesse for alle som er opptatt av historie generelt og moderne politihistorie spesielt.

Det regionale fokuset på Bergen har oppstått ikke bare fordi vandreutstillingen er utviklet der. Politiets historie nasjonalt formidles først og fremst i utstillinger på Justismuseet i Trondheim, men sjelden formidles politiets krigshistorie gjennom egne tematiske utstillinger andre steder slik den nå presenteres. Utstillingen vil slik tilby nye perspektiver og nå et nytt, større publikum.

Om bidragsyterne 

Museum24:Portal - 2025.05.07
Grunnstilsett-versjon: 1