Undervisningsopplegg Espeland fangeleir
Adresse: Moldamyrane 81, 5267 Espeland
Elevene får ta del i en dialog om menneskeverd, menneskerettigheter, demokrati og medborgerskap i Norges eneste bevarte fangeleir fra 2. verdenskrig.
Menneskeverd og medborger-skap i en krevende tid
Espeland fangeleir i Arna bydel var en av vel 600 fangeleire i Norge under 2. verdenskrig. Den ble bygget for fiender av det nazistiske system. Etter krigen ble leiren brukt for internering av varetektsmistenkte- og dømte landssvikerfanger, senere internering av tyske krigsforbryterfanger. Espeland fangeleir er en del av vår nasjonale historie, og internasjonal krigs-og okkupasjonshistorie.
Forberedelser
Det anbefales at elevene er kjent med 2. verdenskrig som tema. Klassen deles opp i grupper før besøket. Først i to grupper på maks 15 elever. Så mindre grupper med maks 5 i hver.
Espeland fangeleir ligger i bydelen i Arna, og er den eneste leiren bevart i Norge, slik den ble bygget av nazistene under 2. verdenskrig.
Fangeleiren er en egnet setting for å fortelle historien om 2. verdenskrig generelt, og krigsfanger i Norge og på Espeland spesielt. Undervisningen kan relateres til situasjoner forskjellige steder i verden i dag.
Praktisk informasjon
Trinn: 8-10 trinn
Varighet:
3 timer og 50 minutter eller 2 timer og 30 minutter. (Tilpasses).
Elevene får en introduksjon om leirens bakgrunn og historie. De blir deretter delt opp i ulike poster med fokus på dagliglivet i leiren under 2. verdenskrig, fangenes opplevelser, og deres historier gjennom film med fanger som satt i leiren. Leiren har også en museumsutstilling som blir brukt. Siste post på programmet er en Kahoot med refleksjons- og diskusjonsoppgaver.
Elevene tar med matpakke og drikke.