Hopp til hovedinnhold

Adresse: Chr. Michelsens gate 10, 5012 Bergen 

Elevene får ta del i dialog om menneskeverd, menneskerettigheter, demokrati og medborgerskap i det beryktede gestapofengselet midt i Bergen fengsel. 






Undervisningsopplegget gir elevene et innblikk i 2. verdenskrig generelt, og motstandsfolkenes fangehistorier spesielt. 

Situert i  Gestapohuset i Veiten, trekkes trådene fra den tyske okkupasjonen av Norge til krig og menneskerettighetsbrudd i vår egen samtid., der elevene deltar i klasseromsundervisning og museumsbesøk satt i sammenheng. 


Hovedmål:

Refleksjon og kritisk tenkning i utvikling av holdninger og etisk vurderingsevne.

Det anbefales at elevene er kjent med 2. verdenskrig som tema. 

Elevene får møte direkte etterkommere av motstandsfolk som ble utsatt for grov tortur på Gestapohuset, og høre dem formidle sin families historie.

Det er en forutsetning at elevene ikke kommer på besøk til Gestapohuset helt uforberedt da husets historie er tett forbundet med 2. verdenskrigs grusomme historie. 

Det er en egnet setting å fortelle historien om 2. verdenskrig generelt, og Gestapohusets og krigsfangenes historie spesielt. Undervisning kan relateres til situasjoner forskjellige steder i verden i dag. 



Trinn: 8. – VG3. trinn

Varighet: 3 timer 

Fagtilknytning og kompetansemål

Gjennom identifikasjon og drøftelse av aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter får elevene reflektere hvordan fortiden, hendelser og grupper har påvirket og påvirker holdninger og handlinger hos menneskene. 

Dette har tilknytning til kompetansemålsetningen i norsk, KRLE, samfunnsfag og historie. 



Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1