Boklansering og presentasjoner
Tegneseriebok om motstandskampen i Bergensområdet
Journalist og tegneserieskaper Ingebjørg Jensen presenterer boken Gestapos usynlige fiender i Gestapomuseet 31.oktober kl.12-13.00 (OBS! PÅMELDING her !)
og i Espeland Fangeleir søndag 3. november kl.14.00. Dette er hennes femte tegneseriebok om 2. verdenskrig i Norge.
I ord og tegninger vil hun fortelle om den lange og møysommelige prosessen med å finne fram til fakta om personene og hendelsene som skildres i boken. Jensen har valgt krigens siste og råeste år, 1944-45: Bergen opplevde den store eksplosjonen på Vågen 20. april 1944, og tre allierte bombeangrep på Laksevåg. Med dette som bakteppet trappet motstandsbevegelsen på Vestlandet opp den væpnede kampen. Etterforskerne i Gestapohuset jobbet på med alle midler for å stoppe dem, og Espeland fangeleir ble forvandlet til konsentrasjonsleir.
I de fire første bøkene hadde Jensen tidsvitner, eller oversiktlige, skriftlige kilder. August Rathke (1925-2022), fra den kommunistiske sabotasjegruppen Saborg, var Jensens eneste tidsvitne under arbeidet med boken. Det finns mye litteratur om mennene som kjempet med våpen og dynamitt, men Gestapos «usynlige fiender», motstandskvinnene, har forblitt usynlige i etterkrigstidens helteskildringer. Med boken vil Jensen trekke fram kvinner som skaffet motstandsfolk i dekning mat og klær, stadig nytt husly, og falske papirer: Lærer Magda Isaksen var ”speider” og budbringer for sabotørene, men ble avslørt med vesken full av ulovlige aviser og maskingevær skjult i vedstabelen. Butikkdamen Nancy Landås, formidlet viktige meldinger og skjulte sabotører hjemme. For begge ble det tortur og fangenskap. Kvinner som Alma Mjelde skaffet ekstra kalorier til fangene i Espeland fangeleir. I nært samarbeid med den tyske fangevokteren «Snille- Alfred», sørget hun for at fanger i Gestapohuset, i fangeleiren, og motstandsfolk i dekning fikk vite hva Gestapo til en hver tid hadde fått ut av torturofrene.
Det blir mulig å kjøpe boken etter presentasjonen.